Før kommunen kan tage stilling til dine byggeplaner og udstede en byggetilladelse til et byggeprojekt, skal sagen præsenteres i tegninger - du skal normalt fremlægge en situationsplan, en grundplan, et tværsnit og en facadetegning.
Situationsplanen
Er normalt i størrelsesforholdet 1:500. Planen skal vise både de nuværende og de påtænkte bygninger på grunden, så det tydeligt fremgår, at afstande til skel og byggelinjer er overholdt. Hvor store disse afstande skal være, fremgår af bygningsreglementet, byplanvedtægter eller lokalplaner. Husk at alle mål på afstande til skel skal skrives angives på tegningen.
Grundplanen
Skal vise dit byggeprojekt set ovenfra, og størrelsesforholdet kan være 1:50 hvor 4 tern på kvadreret papir svarer til 1 m. Eller i målforhold 1:100, hvor 2 tern svarer til 1 m. Husk at alle mål på byggeriet skal skrives på tegningen.
Tværsnittet
Skal vise dit byggeprojekt set som et snit ned igennem nybygningen, så man tydeligt kan se bygningens højde både indvendigt og udvendigt samt hvilke materialer og dimensioner det er udført af.
Facadetegninger
Skal vise dit byggeprojekt set udefra, så man tydeligt kan se vinduer, døre og tag.
Flere detaljer
Der skal også udfærdiges en tegning, som viser kloak- og afløbsforholdene på din grund, hvis der skal udføres afløbsarbejde. Desuden kan det være nødvendigt med et antal detailtegninger, som viser de mere komplicerede elementer i byggeriet.
Krav til tegningerne
Tegninger skal altid udføres, så det er muligt at se, om byggeriet overholder lovgivningen. Ellers stilles der ikke særlige krav til tegningernes udformning. Du må gerne selv udføre dem, men til mere kompliceret byggeri anbefales det at benytte professionel hjælp.
Du kan hente inspiration og hjælp i bygge- og boliglitteratur, som du fx kan finde på biblioteket eller i brochurer fra forskellige byggefirmaer. Du kan også hente råd og vejledning hos kommunens byggesagkyndige