Herlev Kommune har truffet afgørelse om, at der skal gennemføres en miljøvurdering af planforslaget i henhold til § 8 i Miljøvurderingsloven.
Afgørelsen er offentliggjort d. 5. marts. 2025.
Miljøvurdering
Planforslaget bliver miljøvurderet. Det betyder, at de ændringer, som planforslaget muliggør, undersøges i en miljørapport for at vurdere, om der kan ske en væsentlig påvirkning på miljøet, samt hvilke afbødende foranstaltninger, der i givet fald skal indarbejdes. Miljørapporten bliver offentliggjort samtidig med planforslaget på kommunens hjemmeside under høringer og afgørelser.
Forud for miljørapportens udarbejdelse gennemføres en afgrænsning af rapportens indhold og omfang. Her redegøres der for, hvilke emner der skal undersøges. Den indledende screening for miljøvurderingspligt viste, at der kan ske en potentiel væsentlig påvirkning af miljøet på følgende områder:
- Flora, fauna og biodiversitet
- Klimatiske faktorer
- Ressourcer
- Kulturarv
- Visuel effekt
- Befolkning, sundhed og socioøkonomi
Berørte myndigheder skal høres om afgrænsningen af miljørapporten. Det vurderes, at berørte myndigheder er:
- Ballerup Kommune
- Furesø Kommune
- Gladsaxe Kommune
- Københavns Kommune
- Rødovre Kommune
- Glostrup Kommune
- Herlev Kommune
- Kroppedal Museum
- Plan- og Landdistriktsstyrelsen
Når kommunalbestyrelsen har vedtaget planforslaget med den ledsagende miljørapport, sendes disse i offentlig høring. Efter høringen tages der politisk stilling til eventuelle høringssvar, og der udarbejdes en sammenfattende redegørelse, der beskriver, hvordan miljøhensyn er inddraget i planlægningen. Når planen er endeligt vedtaget, offentliggøres den sammen med miljørapporten og den sammenfattende redegørelse.
Foreløbig tidsplan
Herunder er en gennemgang af den kommende proces og en foreløbig tidsplan.
- Marts – April 2025: Afgrænsning af miljørapportens indhold
- April – november 2025: Udarbejdelse af planforslag med miljørapport
- Januar 2026: Politisk behandling af planforslag og ledsagende miljørapport
- Januar – april 2026: Min. 8 ugers offentlig høring af planforslag og ledsagende miljørapport
- Marts 2026: Borgermøde
- August 2026: Forventet endelig vedtagelse af planforslag
Retsgrundlag
Udarbejdelsen af Kommuneplan 2026 sker i henhold til bestemmelserne i planloven (Lovbekendtgørelse nr. 572 af 29. maj 2024).
Gennemførsel af miljøvurderingen sker i henhold til bestemmelserne i miljøvurderingsloven (Lovbekendtgørelse nr. 4 af 3. januar 2023).
Kontakt
Herlev Kommune varetager myndighedsopgaverne i henhold til miljøvurderingslovens regler. Ved spørgsmål vedrørende miljøvurderingen generelt eller i tilfælde af, at der ønskes viden om de miljøoplysninger, der er indhentet af myndigheden til brug for sagens behandling, eller benyttelse af eventuelle supplerende oplysninger, kontaktes mail: byplan@herlev.dk
Miljørapport og sammenfattende redegørelse offentliggøres på kommunens hjemmeside sammen med høringen af planforslaget samt i forbindelse med den endelige vedtagelse af planen.
Håndtering af myndighedsinhabilitet
Ifølge miljøvurderingslovens § 40 om forebyggelse af interessekonflikter, skal der være en organisatorisk adskillelse af opgaverne således, at ”man ikke miljøvurderer egne projekter”, og derved respekterer forvaltningslovens principper om inhabilitet.
Under miljøvurderingen af Kommuneplan 2026 varetages hensyn til myndighedsinhabilitet i et rollefordelingsnotat.
Klagevejledning
Forhold der kan påklages
Du kan klage over kommunens afgørelse om, at der skal gennemføres miljøvurdering, hvis det handler om retlige spørgsmål. Der kan dermed kun klages, hvis du mener, at regler er fortolket forkert, eller at kompetence- eller procedureregler ikke er overholdt.
Klagemyndighed
Klage vedr. miljøvurdering af Kommuneplan 2026 skal indsendes til Planklagenævnet.
Du klager via Nævnenes Hus, via linket her.
Du logger på Klageportalen med MIT-ID. Gebyret for at klage udgør for privatpersoner 900 kr. og for virksomheder og organisationer 1.800 kr.
Klagefrist
Klagen skal være indgivet inden 4 uger fra den dag, afgørelsen er meddelt. Hvis afgørelsen er offentliggjort, regnes fristen fra offentliggørelsen. Udløber klagefristen på en lørdag eller en helligdag, forlænges fristen til den følgende hverdag.
Afgørelsen er offentliggjort den 5. marts 2025.
Hvis du vil indbringe afgørelsen for domstolene, skal dette ske inden 6 måneder fra afgørelsens modtagelse, jf. miljøvurderingslovens § 54.
Hvem kan klage?
Enhver med retlig interesse i sagens udfald kan indgive klage.