Brdr. Lauridsen arbejder med renovering af ejendomme og tilbyder både tømrer, murer, maler og totalentrepriser. Firmaet blev etableret af Søren Lauridsen, hans lillebror og far i 2006 og har siden 2018 haft kontor i Herlev. Siden etableringen har firmaet vokset sig større og større og i dag er der omkring 20 ansatte.
Til at starte med var bæredygtighedselementet ikke en del af Brdr. Lauridsens forretningsmodel, men efter en studentermedhjælper for et par år tilbage bragte det på banen, begyndte interessen for en grønnere forretningsmodel alligevel at spire hos direktør Søren Lauridsen.
Brdr. Lauridsen har løbende deltaget i forskellige vækst- og udviklingsforløb i regi af Erhvervshus Hovedstaden, og det var også herigennem, de blev motiveret til at deltage i et forløb omkring cirkulær økonomi. Her fik de hjælp til at udarbejde et roadmap for firmaet med konkrete målsætninger indenfor blandt andet materialeindkøb, cirkulært salg, energi, affald, transport og social ansvarlighed. Målsætningerne har fungeret som en rettesnor, og har været grundlaget for mange af de initiativer, som løbende er blevet sat i gang.
Bæredygtige alternativer og nye forretningsområder
Brdr. Lauridsen har et stort fokus på at tilbyde bæredygtige alternativer til kunderne, der hvor det er muligt. Direktør Søren Lauridsen og økonomidirektør Stig Bisgaard fortæller at det især har været muligt at finde bæredygtige alternativer indenfor maling som for eksempel miljømærket kalkmaling.
På andre områder er der dog ikke de rette bæredygtige alternativer, fordi markedet simpelthen ikke er så langt endnu. Derfor forsøger firmaet også at skubbe deres leverandører i en mere bæredygtig retning. Det har betydet, at Brdr. Lauridsen har gjort sig bemærket i deres branche som en virksomhed, der tør at gå forrest og arbejde seriøst med bæredygtighed. Det har skabt flere nye muligheder for firmaet, som for eksempel har været med til at afprøve nye bæredygtige produkter fra leverandører. Brdr. Lauridsen har blandt andet testet nye typer maling fra Flügger og plantebaseret maling fra AURO. Desuden har firmaet generelt en god dialog med deres leverandører om, hvordan de kan udvikle nye mere bæredygtige materialer.
Også i forhold til firmaets ansatte er der sat ind med forskellige initiativer for at skabe en mere bæredygtig udvikling. Medarbejdernes arbejdstøj er udelukkende fra Mascots bæredygtige linje, hvor der bruges genanvendt materiale. Der er også lavet ændringer i firmaets bilflåde, hvor man har udskiftet flere af de større varebiler med mindre biler. På den måde er der færre større biler, som kører rundt med materialer. Det har både været godt for miljøet og for firmaets økonomi.
Søren Lauridsen fortæller, at arbejdet med bæredygtighed har betydet at firmaet har udviklet et nyt forretningsområde. Brdr. Lauridsen tilbyder nu også at udarbejde vedligeholdelsesplaner – rapporter som giver et langsigtet overblik over vedligeholdelse af bygninger. Her er der fokus på hvornår forskellige elementer skal vedligeholdes og hvilke materialer, der skal bruges. Denne service er med til at forlænge levetiden af bygningerne og dermed bidrage til et mere bæredygtigt byggeri.
Er gået forud for efterspørgslen
Som en frontløber for branchen har Brdr. Lauridsen naturligvis mødt nogle bump på vejen. Eksempelvis har der været udfordringer forbundet med at afprøve nye produkter i forhold til produkternes kvalitet og anvendelsen af dem. Den største udfordring for Brdr. Lauridsen har dog været manglende efterspørgsel fra kunderne efter bæredygtige alternativer samt et marked som ikke bevæger sig i det tempo, som man kunne ønske sig. På trods af dette, er der dog ikke nogen tvivl hos Søren Lauridsen og Stig Bisgaard om, at det har været den rette vej at gå, da hensynet til klima og miljø har været altoverskyggende.
Gode råd til andre virksomheder
Søren Lauridsen og Stig Bisgaard har flere gode råd til andre virksomheder som gerne vil arbejde med bæredygtig udvikling. De påpeger at det er vigtigt at sætte rigeligt med tid af til arbejdet. Det tager lang tid at komme i mål med det man gerne vil og man kan være nødt til at tage mange omveje undervejs. Derfor handler det om at tage små skridt i den rigtige retning.
De påpeger også vigtigheden af at komme ud og tilegne sig ny viden og lade sig inspirere af andre. Man kan med fordel bruge Erhvervshus Hovedstaden til sparring og vejledning. Søren Lauridsen og Stig Bisgaard fortæller at erhvervshuset har været afgørende for deres arbejde med bæredygtighed. Til slut opfordrer de også til at man rækker ud til sine leverandører, da de ofte sidder med en masse viden på området, som kan hjælpe en videre.
Du kan læse mere om Brdr. Lauridsen og deres arbejde med bæredygtighed her.