Danmarks grønneste biografkæde ligger i Herlev

Publiceret 06-04-2022

BIG BIO er den første biografkæde i Danmark, som arbejder med bæredygtighed. For BIG BIO er det vigtigt at gøre en forskel for klimaet, hvor det er muligt og derfor har biografen indført forskellige grønne tiltag i den eksisterende drift.

BIG BIO blev etableret i Herlev i 2015 og er beliggende i BIG Shopping Center. Biografen blev etableret af Henrik Obel og hans kone Anne Louise Obel, som efter en dårlig biografoplevelse besluttede sig for at skabe deres egen biograf med fokus på komfort og kvalitet. 

Når man træder ind i biografens sale, er man ikke i tvivl om, at komforten har været i fokus. Her bliver man nemlig mødt af brede læderovertrukne recliner lænestole med elektronisk styring og indbygget fodskammel. Sæderne kan lænes helt tilbage og mellem rækkerne er der god plads, så man uden problemer kan strække benene. Biografchef Farukh Olskær Saghir fortæller, at det har været vigtigt at skabe nogle rammer hvor både komfort samt lyd- og billedkvalitet er i top. Derfor er der også præcis samme set-up i alle fem sale, hvor der samlet set er plads til næsten 600 biografgæster. 

Udover biografen i Herlev har BIG BIO etableret yderligere to biografer. Én i Nordhavn (2019) og én i Holstebro (2020). Det var ved etableringen af de to nyeste biografer, at man for alvor begyndte at tænke i de grønne baner. Biografchefen fortæller, at der var enormt vigtigt for BIG BIO at forholde sig til den grønne omstilling og sætte ind med tiltag hvor det var muligt. I de nye biografer har det været muligt at tænke det grønne element ind fra starten, men i Herlev hvor man allerede havde en biograf med nogle år på bagen, kiggede man i stedet på hvordan den eksisterende drift, kunne blive mere grøn. 

Har reduceret mængden af restaffald væsentligt

Et af de tiltag som biografen har indført, er komposterbare bægre til sodavand, kaffe og popcorn. Biografen har i den forbindelse også indført affaldssortering, hvor de komposterbare bægre skal i en skraldespand for sig, ligesom at der sorteres pant og restaffald. Biografens personale er ligeledes opmærksomme på at eftersortere affaldet, hvis noget skulle være kommet i den forkerte skraldespand. Biografen har lavet en aftale med et privatejet renovationsfirma, som afhenter det komposterbare affald og sørger for det kommer det rigtige sted hen. Biografchefen fortæller, at biografen ved at udskifte deres bægre har reduceret mængden af restaffald væsentligt. 

BIG BIO er den første biografkæde i Danmark, som arbejder med bæredygtighed. For BIG BIO er det vigtigt at gøre en forskel for klimaet, hvor det er muligt, og derfor har biografen indført forskellige grønne tiltag i den eksisterende drift.

For at hjælpe biografgæsterne med at sortere affaldet korrekt, har BIG BIO i samarbejde med Anders Morgenthaler produceret en kort tegnefilm, som afspilles inden alle filmforestillinger. I tegnefilmen forklarer figuren Bibi hvordan man skal sortere sit affald korrekt. Biografchefen fortæller, at biografgæsterne synes, det er et sjovt indslag, og at det samtidig hjælper på affaldssorteringen.  

Bæredygtige uniformer

Også når det kommer til personalets uniformer, er der tænkt i nye baner. I stedet for at gå ud og producere nye uniformer har BIG BIO fået fremstillet uniformer af rest-tekstiler fra De Forenede Dampvaskerier. Derudover har biografen også indgået et samarbejde med det danske tøjbrand Samsøe Samsøe, som har produceret t-shirts til personalet af bæredygtige materialer.

Biografchef Farukh Olskær Saghir med en af personalets uniformer, som er fremstillet af rest-tekstiler fra De Forenede Dampvaskerier.

Spørger man ind til det økonomiske aspekt af det hele, fortæller biografchefen, at det ikke har været økonomien der har været den primære årsag til de valg man har truffet. Faktisk har mange af tiltagene vist sig at være en dyrere løsning end normalt. BIG BIO prøver hele tiden at finde ud af hvordan de kan blive grønnere og i fremtiden vil man for eksempel også se på, om man kan begynde at stille større krav til leverandører m.m.

Til slut kommer biografchefen med et godt råd til andre virksomheder, som gerne vil i gang med at arbejde med grøn omstilling. Han anbefaler at man kigger hele sin forretningsmodel igennem, og ser hvor man kan gøre noget. Intet er for småt og selv den mindste ændring kan gøre en forskel.