ANGULUS: Hæderkronet designvirksomhed med en moderne tilgang til bæredygtighed

Bæredygtighed kan se ud på mange måder – hos skoproducenten ANGULUS, der har sit hovedsæde i Herlev, er designet helt i top. Virksomheden arbejder både med traditionel og utraditionel bæredygtighed i sin skoproduktion, og det betyder, at de blandt andet bruger lim lavet af muslinger.

På Tvedvangen i Herlev ligger den familieejede virksomhed og designklassiker ANGULUS, som producerer kvalitetssko til børn og voksne. Virksomheden har siden sin start i 1904 produceret sko i god kvalitet, så de kan holde længe. I dag drives virksomheden af Christian og Sebastian Dawe – som er far og søn. Sebastian er virksomhedens direktør og Christian er bestyrelsesformand og en del af ejerkredsen. ANGULUS har ligget i Herlev siden 1960érne, hvor Sebastians farfar købte bygningen på Tvedvangen. Det er en attraktiv beliggenhed, som gør det er nemt at komme til og fra virksomhedens hovedsæde. 

Bæredygtighed har betydning for brand og bundlinje

ANGULUS har de sidste år arbejdet intensivt på at gøre deres produktion og forretning stadig mere bæredygtig. Både den økonomiske og miljømæssige bæredygtighed er i højsædet, forklarer Sebastian Dawe: ”Du er nødt til at kigge på begge dele, ellers hænger vores produktion og forretning ikke sammen. Den miljømæssige bæredygtighed er vigtig for vores brand opbygning og forbrugernes lyst til at købe vores produkter på sigt. Den økonomiske bæredygtighed bunder i, at du også skal have en forretning i morgen”. 

ANGULUS har de sidste år været på en rejse, der handler om at tjene mere pr. solgte par sko. Strategien er, at væksten på bundlinjen ikke skal komme fra at sælge flere sko, men at tjene mere på den enkelte sko. Derfor har virksomheden ændret taktik og fået mere styr på værdikæden. ”Vi opbygger en mere enkelt linje, hvor vi både producerer og sælger uden fordyrende mellemled. Det er både økonomisk og miljømæssigt mere bæredygtigt. Salget sker i stigende omfang via egen hjemmeside”, forklarer Sebastian Dawe.  

Derudover har ANGULUS produceret alle sine sko på egen fabrik i Portugal siden marts 2020. Formålet er at sikre en høj produktkvalitet og at arbejde med vedvarende optimering af skoene – fra designproces og råmaterialer - til den færdige sko. Det er til gavn for både kunderne og miljøet. Ved at lave egen fabrik i Portugal har ANGULUS fået kontrol over værdikæden og bedre styr over de materialer, de bruger. På fabrikken kan produktionen styres, så der anvendes så få materiale som muligt til et par sko. På den måde er bæredygtighed også almindeligt godt købmandskab. 

ANGULUS bruger færre materialer, men til gengæld materialer der holder, hvilket produkterne også er kendt for i markedet. På den måde er det bæredygtige fokus afgørende for virksomhedens bundlinje. Og det bæredygtige fokus er kommet for at blive, fortæller Sebastian Dawe: ” Bæredygtighed er fremtiden. Det er faktisk en større risiko på sigt, hvis vi ikke at tænker i bæredygtighed og foretager de nødvendige investeringer og omstillinger. På den måde er bæredygtighed en fremtidssikring”.  
 


 

Bæredygtige sko med lim lavet af muslinger  

Skoproduktionen i Portugal har været med til at øge bæredygtigheden hos ANGULUS. ”Vi kan sikre, at produktionen i Portugal er mere bæredygtig på flere måder. Eksempelvis har vi fuld kontrol over, hvem vores leverandører er, og vi kan stille bæredygtige krav bagud i vores værdikæde, eksempelvis omkring de anvendte råmaterialer og vores strømforbrug. Samtidig er de rigtig stærke i certificeringsordninger i Portugal inden for læderproduktion, og det er spændende for at os kigge ind i. Når det er sagt, så er de bæredygtige krav et felt, vi kun er ved at tage hul på, og der kan komme flere tiltag på sigt”, forklarer Sebastian Dawe. 

ANGULUS er også en virksomhed, som tænker ud af boksen, når det handler om bæredygtighed. Virksomheden deltager blandt andet i et udviklingsprojekt med Dansk Teknologisk Institut om lim baseret på muslinger. Samarbejdet kom i stand ved, at Teknologisk Institut kontaktede ANGULUS omkring grundforskning i lim. Teknologisk Institut tager udgangspunkt i, hvordan muslinger i naturen limer sig til pæle. Det gav ideen til en ny teknologi til lim, der kan laves uden opløsningsstoffer og med færre kemikalier. 

Teknologisk Institut ledte efter nogen til at teste limen, og her kom ANGULUS ind i billedet. Både i forhold til at teste limen og beskrive de krav, de, som producent, har til limen. Danalim indgår også i projektet, og tilsammen spiller partnerne ind med viden om lim og relevante krav til limen i læderproduktion. Projektet forventes afsluttet snart, og forventningerne er produkter, der er mere holdbare og bedre for miljøet med brug af færre kemikalier.  

Sebastian Dawe slutter af med et godt råd til andre virksomheder, der vil kaste sig ud i arbejdet med bæredygtighed. ”Det vigtige er, at økonomi, samt miljø- og klimahensyn hænger sammen. Det kan være svært at beregne på forhånd. Man skal kaste sig ud i det og holde en stram styring, så man kan rette ind, hvis det er nødvendigt. Det er vigtigt, at der er penge i ideen, og at virksomheden flytter sig undervejs, ellers ender man et dumt sted. Den bæredygtige dagsorden bevæger sig rigtig stærkt lige nu”.

Læs mere om ANGULUS her