I mange år har der været folde med græssende dyr ved Kildegården. Undersøgelse af den vilde flora og fauna i kommunens folde med græssende dyr viser her en større artsrigdom, end vi finder i andre åbne områder, hvor græsset bliver slået og lavet til hø. Områder uden pleje springer i skov, og her er der relativt få træarter, som dominerer, fordi der ikke længere er store planteædende dyr i området som tramper rundt, æder af træer og buske, og afleverer efterladenskaber derfra i landskabet.
For at fremme den vilde natur i kommunen etableres i efteråret 2023 flere folde med afgræsning hele året med større klovdyr. Herved kan der ad åre fremelskes et landskab, som minder om den vilde natur, som tidligere var dominerende.
Hjortespring Naturplejeforening har dyr på folde rundt om Kildegården, og Naturcenter Kildegården har også folde med græssende dyr
Herlev Kommune etablerer nu tre nye projekter med mere naturnær helårsafgræsning. Fedtmosefolden i Smør og Fedtmosen er etableret i samarbejde med Gladsaxe Kommune. Fedtmosefolden krydser kommunegrænsen, så vi sikrer, at den er så stor og varieret som muligt. Smørmosefolden ligger bag Klausdal og ned mod Smørmosen. I Lindholm har vi også lavet en ny fold, som har skiftende græssende dyr på folden, så der skabes variation i afgræsningen.
Her på siden kan du læse mere om naturnær græsning, og du kan finde svar på spørgsmål om foldene. De tre folde forvaltes lidt forskelligt.
Hvorfor har vi græssende dyr?
Helårsgræssende planteædere som heste og kvæg er en af de bedste måder at styrke biodiversiteten i et naturområde. De store dyr bidrager væsentligt til en mere mangfoldig og varieret natur med flere blomster, insekter og fugle.
- Dyrene skaber lysninger i krat og skov og sørger for, at der kommer flere blomster og mindre græs. At dyrenes går på arealerne i vinterhalvåret, gør en verden til forskel for at begrænse dominerende grove græsser og skabe plads til mindre blomsterplanter.
- Dyrene æder siv og tramper i vandhullerne, så disse forbliver lysåbne. Hermed bliver vandet lunt, hvilket er vigtigt for padder og mange vandinsekter som fx guldsmede.
- Om vinteren gnaver dyrene til tider i træernes bark og knopper, og de fremmer dermed krogede, skæve og hullede såkaldte veterantræer – og skaber dermed nye levesteder for biller, svampe, laver og mosser.
- Dyrenes efterladenskaber er levested for specialiserede svampe og insekter.
De gavnlige effekter af helårsgræsning sker som en kombination af påvirkningen i henholdsvis sommer- og vinterhalvåret. I løbet af vinteren og foråret bides vegetationen helt i bund, hvilket sikrer masser af lys og varme til blomsterplanterne. Hvis der ikke er et tilstrækkeligt højt græsningstryk i vinterhalvåret, vil de positive effekter blive tilsvarende mindre.
Om sommeren kan de relativt få dyr ikke følge med plantevæksten. Derfor bliver der masser af plads til blomstring.
Flere blomster, efterladenskaber, veterantræer og lysåbne vandhuller øger alt sammen mængden og diversiteten af insekter. Og det forplanter sig opad i fødekæden og øger fødeudbuddet til fugle, padder, rovinsekter og flagermus.
De græssende dyr giver ekstra naturoplevelse
Mange synes, at det er sjovt at se på dyrene, så det giver en ekstra naturoplevelse for alle, der færdes i foldene. Der er også mulighed for at opleve dyrene fra et vidt forgrenet stinet udenfor og langs med kommunens folde.